farfarstoppsncka.blogg.se

~ tankar, minnen, känslor och reflektioner~trädgård och husdjur~ME CFS den kroniska sjukdomen jag lever med

Vi har börjat planera och fixa vid dammen

Kategori: Trädgård

Dammbygget går vidare i år. Dammen är nu fylld med vatten efter snösmältning och regn, den skymtas i bakgrunden på första bilden.
 
Vi har beställt växter från 3 olika leverantörer på Internet både för att ha runt dammen och i dammen. Första sändningen av växter kom i veckan, från odla.nu, så nu har vi planterat dem i krukor eftersom värmen låter vänta på sig. Vi har fortfarande frost på nätterna och hagelskurar blandat med regn och snö omvartannat trots att det är 17 maj. Men det ska ändras till veckan enligt väderprognosen.
 
Men det gör ju inget att växterna växer till sig inne på inglasningen. Jag skrattar gott åt att vi inte ville att inglasningen skulle bli ett växthus, men det är fler växter än ifjol och jag skulle inte alls bli förvånad om det blir fler kommande år.
 
 På översta hyllan är det blå snöflinga 3 st plantor, de ska nog inte vara vid dammen utan på hästvagnen, men med oss vet man aldrig vars plantorna hamnar, vi tänker ofta en sak men ändrar och gör på annat sätt.
På hyllan under, hylla två, är det pelargoner, sticklingar som T fixade i mars och sen har de stått i förrådet och växt på sig. Nu har vi tagit upp dem och håller på att plantera dem i korgar som ska vara på hästvagnen, men de här två och en till är "över" än så länge.
På hylla tre har vi Blomsterfunkia ”Francee” en växt som ska trivas vid dammar. I samma gröna kruka är det en Blodnäva ”Tiny Monster” som ska fungera bra som marktäckare vid dammar, den ska inte ha några specialla krav, enligt försäljaren, utan vara nöjd med det den får! Jättebra tycker vi och hoppas den kommer trivas där vi nu planterar den.
På samma hylla har vi även en av alla Irisar som vi snöat in lite på. Hoppas kunna visa mer av dem i ett annat inlägg.
Nedersta hyllan huserar också en iris.
 
På golvet har vi fler irisar men även liljor och gladioler. Vi har ju 2 olika färger på gladioler sen tidigare och nu har vi köpt 2 gladiolsorter till.
I ett försök att veta vad som är i vilken kruka har vi satt ned träetiketter med namn och sort.  
 
 Så det vi nu hoppas på är att vi får dessa vackra blommor i vår trädgård (alla bilder är från
Blodnäva 
PS1320_AT_1
 
Strandiris Chartreuse Bounty 
bpr0546_2
 
Rabattiris Kaboom
bpr1550_1
 
Iris “Unbottoned Zibbers"
bpr1603_1
 
Iris “Cherry Garden”
bpr1635_1
 
Asiatisk lilja “Forever marjolein
VL58009_2
 
Tigerlilja ”Sweet surrender”
VL59851_2
 
Kommentera inlägget här: