farfarstoppsncka.blogg.se

~ tankar, minnen, känslor och reflektioner ~ personer och händelser som påverkat mig och mitt liv ~ trädgård och handarbeten

Att lära sig leva med en kronisk sjukdom

Kategori: ME/CFS

Vi läste en sån bra artikel om hur det är att få en kronisk sjukdom och leva med den. Den förklarar så bra hur det känns och den ger fina råd om hur man kan hantera sin nya situation. Så här står det i inledningen:

DU KAN vara övertygad om att det är normalt att det väller upp starka känslor inom dig. Din sjukdom eller ditt försämrade tillstånd är kanske ett fysiskt faktum, men i tanken gör du kanske motstånd mot de förändringar sjukdomen har tvingat på dig. Det kan tyckas som om du och din sjukdom utkämpar en dragkamp, en strid mellan vad du en gång var och vad du kanske blir. Och för närvarande kanske det tycks som om din sjukdom har övertaget. Men du kan klara av situationen. Hur då?

”När man lider en förlust genom sjukdom”, konstaterar dr Kitty Stein, ”känns det i hög grad som ett dödsfall.” Så om man har förlorat något så kärt som hälsan, är det bara normalt att ge sig tid att sörja och gråta, precis som man skulle ha gjort om en nära anhörig hade dött. Ja, en förlust kan gälla mer än bara hälsan. En kvinna berättar: ”Jag var tvungen att sluta mitt jobb. ... Jag var tvungen att avstå från den frihet som jag alltid hade haft.” Men även om det är så, bör du ha rätt perspektiv på de förluster du gjort. Doktor Stein, som själv har MS, tillägger: ”Man får sörja det man har förlorat, men man måste också förstå vad man har kvar.” Ja, när man har kämpat sig igenom den första sorgen, ser man att man har viktiga resurser i behåll. En sak är att man har förmågan att anpassa sig.

En seglare kan inte betvinga en storm, men han kan rida ut den genom att justera seglen på sin båt. Du kanske inte heller kan betvinga sjukdomen i ditt liv, men du kan hantera den genom att justera ”seglen”, dvs. dina fysiska, mentala och känslomässiga resurser.”
 
Läs hela artikeln här:
 
Artikeln tar upp följande steg för att kunna hantera sin nya situation:
  • Ta reda på mer om din sjukdom
  • Hitta en passande jämvikt
  • Att återta kontrollen
  • Ge dig själv tid
 
 
 
 
 
 

Försöker handarbeta lite

Kategori: Handarbete

Det är så givande att få sticka eller virka eller pyssla med något. Men mina händer och min hjärna är inte alltid så samarbetsvilliga. 
För nåt år sedan fann jag en virkbeskrivning till en sjal och nu försöker jag göra en. Det kommer ta tid men jag har ingen ”deadline” som tur är ☺️
 
 
 
 
Eftersom jag har lite lättare för å sticka har jag nu börjat sticka ett par torgvantar som jag tänkt ha på mig när handlederna värker. Den vänstra är redan färdig 😃
 
 
(Båda beskrivningarna finns på Järbo garn mönstret är 91121 Stella http://www.jarbo.se/beskrivningar/?artnr=91121&btn1=Sök&lang=s )